Om oss

Vi som innehar stamnamnet SE*Arwati’s är jag, Ewa och min man Arne Lahti och vi bor i Umeå.
Familjen består av, förutom oss två, tre utflugna barn, våra tre sibiriska katter Minessa, Kibibi och Giganti och Bichon Frisé hunden Benji.
Familjen har utökats med ännu en sibirisk hona SE*Arwati's Twiga (Doris) från Kibibis första kull som föddes i oktober 2015. Hon bor hos våra fodervärdarna Erika och Christoffer och deras barn i Timrå.

Nu, september-18, har det skett en del förändringar i familjen. 
Det började med att Minessa flyttade till fodervärd i maj-17 och där hon stormtrivs med tillvaron som ensankatt. I april-18 fick hon sin 3:e och sista kull, "Minestekullen", är nu kastrerad och ägs av sin fodervärd.
Lubov Sibiri Nadya Topasovna "Nadya" hämtade vi i Gävle hos uppfödaren Elisabeth Jönsson i novemver -17 och hon är katteriets lilla virvelvind. 
Stort tack till Elisabeth att vi fått förtroendet att köpa denna skönhet.
Även Doris har övergått till sin fodervärdsfamiljen juni 2018. Hon fick sin 1:a kull i november-17 "Dorinnokullen". För en vecka sedan fick hon sin 2:a kull men då i Erika och Christoffers katteri SE*Kayens. Det blev en liten kille som fått namnet SE* Kayens Aragorn.
September-18 fick vi ta det svåra och sorgliga beslutet att låta hunden Benji somna in. Vi har haft förmånen att få ha honom i nästa 14 år men nu hade hans njurar nästa slutat fungera.

 

Hur det började

Vi besökte kattutställningen i Skellefteå hösten 2013 och då föddes önskan att skaffa en katt.
 Sedan tidigare hade vi 3 hundar. Pälsdjursallergi i familjen, har gjort att valet av hundras har fallit på Bichon Frisé, som är en allergivänlig ras och det har fungerat väldigt bra.
Att valet av kattras blev en Sibirisk katt föll sig naturligt, eftersom många allergiker tål denna underbara ras.

Vi besökte 3 testhem av Sibirisk katt här kring Umeå och jag (Ewa) kände ingenting av allergin mot katterna.
Letandet efter kattunge började och eftersom vi båda kände, att det skulle vara roligt att prova på utställning och avel, sökte vi efter uppfödare som sökte efter en fodervärd. Tanken med det var, att vi under fodervärdstiden, inte skulle ha hela ansvaret för aveln och samtidigt få lära oss mycket om både avel och kattutställning. Vi hade turen att få kontakt med S* Lince’s uppfödare Kicki Eriksson som hade kattungar just då, men alla var tingade.

I hennes nästa kull föddes en superfina hona SE*Lince’s Genova (Minessa) som vi fick den stora äran att vara fodervärd åt, och hon flyttade hem till oss i januari 2014. Stort tack Kicki för detta förtroendet.

Många sibbeägare talade om för oss att sibbarna är beroendeframkallande, har man en, så vill man snart ha fler. Jag kan inte annat än hålla med, så 5 månader efter att Minessa flyttat in, fick vi äran att köpa SE*Sibir Koshki Kibibi (Kibibi) av uppfödare Katarina Sjöberg. I juni 2014 flög vi ner till Stockholm och hämtade hem ännu en ny älskad familjemedlem. Stort tack Katarina.

I april 2015 fick Minessa sin 1:a kattungekull S*Lince’s Ostkull, 7 välskapta underbara små dunbollar. Ur denna kull fick S*Lince’s Giganti stanna kvar och honom har vi samägt med Annika och Bernt Olsson (SE*Bekiles) och Kicki Eriksson (S* Lince’s), men nu har han övergått helt i vår ägo.

Fortsättning

För att försöka nå vårt mål, att avla fram sunda, friska och rastypiska sibbar med ett härligt temperament, kommer vi inte att ha kullar så ofta.
Vi vill ha tid och ork, att ge varje katt och kattunge den tid och kärlek de behöver, för att bli och vara en älskad och trevlig familjemedlem.
Kullarna kommer att registreras i SVERAK och vi följer deras rekommendationer och regler om avel och uppfödning. De kommer även att registreras i Pawpeds, och deras hälsoprogrammet för Main Coon kommer vi att följa.
Vi har mycket att tacka våra mentorer Kicki Eriksson (S*Lince's) och Katarina Sjöberg (SE*Sibir Koshki) som har stor erfarenhet och kunskap om avelsarbete, och de har alltid ställt upp med tips och råd, och när vi behövt någon som bollplank.

Utställningar, oavsett var de än är, är en trevlig träffpunkt för alla oss som är kattfrälsta. Det har gett oss väldigt mycket positivt, en stor bidragande orsak till det, är alla trevliga människor vi träffar och lärt känna och fått som vänner. Vi får prata katt, utan att någon blir less, så mycket vi vill och utbyta tips och erfarenheter.

Vi är medlemmar i Umeås kattklubb Björkstakatten och i Sällskapet Sibirisk katt.